Raksti Ziedot Ikmēneša ziedojumi Kā palīdzēt Vecakiem Fejam LV RU EN
Atpakaļ

Terapeitiskās pozicionēšanas efektivitāte priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem intensīvās terapijas nodaļā

Toņa Gņotova

Terapeitiskās pozicionēšanas efektivitāte priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem intensīvās terapijas nodaļā (NICU): Ātrs sistemātisks pārskats

Alisyn Larkin, OTS; Claire Lindenmayer, OTS; Sarah Nickerson, OTS; Mary Parks, OTS; Shelby Richardson, OTS; Grace Withrow, OTS

Kopsavilkums

Šajā sistemātiskajā pārskatā mēs pārbaudām terapeitisko pozicionēšanas tehniku un ierīču iespējamo pozitīvo ietekmi uz fizioloģiskajiem, neiroloģiskajiem un attīstības rezultātiem priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem Neonatālās intensīvās terapijas nodaļā (NICU). Šajā darbā aprakstīta argumentācija par pozicionēšanas stratēģiju labvēlīgo ietekmi un to, kā tās var veicināt veselīgu attīstību. Sakarā ar NICU radīto stresu izraisošo, augstas intensitātes vidi, neinvazīvas iejaukšanās, kas veicina veselīgu fizioloģisko un neiroloģisko reakciju, ir nenoliedzami nepieciešamas. Pozicionēšanas tehnikas, piemēram, āda-ādas kontakts, dažādu ierīču izmantošana un dažādas pozīcijas, visas ir atbalstītas ar pierādījumiem, kas apstiprina to efektivitāti attīstības reakcijās un rezultātos. Ergoterapijas (OT) praktiķi ir pozicionēšanas profesionāļi, padarot viņu lomu NICU ļoti vērtīgu.

Koncentrēts klīniskais jautājums

Šī ātrā sistemātiskā pārskata mērķis ir kritiski izvērtēt terapeitiskās pozicionēšanas efektivitāti, uzlabojot fizioloģiskos, attīstības un neiroloģiskos faktorus priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem NICU, salīdzinot ar standarta pozicionēšanas aprūpi.

Kādi ir pierādījumi par terapeitiskās pozicionēšanas efektivitāti, uzlabojot fizioloģiskos, attīstības un neiroloģiskos faktorus, salīdzinot ar standarta pacienta pozicionēšanu priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem intensīvās terapijas nodaļā?

Atslēgvārdi

- Pierādījumos balstīta prakse
- Priekšlaicīgi dzimuši zīdaiņi
- Terapeitiskā pozicionēšana
- Ergoterapija

Problēmas izklāsts

Šis ātrā sistemātiskā pārskata sniedz pierādījumu izvērtējumu par dažādām pozicionēšanas stratēģijām un ierīcēm, kuras var izmantot ergoterapijas (OT) praksē NICU. Šāda informācija ir nozīmīga klīniskajā OT praksē, jo ir svarīgi, lai praktiķiem būtu zināšanas par intervencēm un pētījumiem, kas atbalsta viņu klientu fizioloģisko, psiholoģisko un sociāli emocionālo attīstību, un šeit izvērtētie pierādījumi liecina, ka terapeitiskā pozicionēšana var ietekmēt visus iepriekš minētos faktorus. Šī iemesla dēļ izglītība par attīstības pozicionēšanu būtu vērtīgs papildinājums jaunu praktiķu apmācībā, lai viņi varētu, savukārt, sniegt informāciju un klīnisko īstenošanu saviem kolēģiem nākotnes darbavietās.

Pašlaik šī ir ierobežota prakses joma, un ir nepieciešami papildu pētījumi, lai sniegtu papildu pierādījumus, kas atbalsta dažādas pozicionēšanas tehnikas NICU. Sakarā ar nepieciešamību pēc papildu novērojumiem šīs tehnikas klīniskajos apstākļos, kā arī to, ka pašreizējie pierādījumi liecina par mazu risku zīdaiņiem, izmantojot šīs tehnikas, ir labi iemesli pozicionēšanas programmu īstenošanai pacientiem, vecākiem un vietējās NICU personālam.

Priekšlaicīgas dzemdības, diemžēl, ir izplatīta parādība mūsu pasaulē, un mūsu sabiedrībai arvien vairāk ir nepieciešamas tehnikas, kas uzlabo šo priekšlaicīgi dzimušo zīdaiņu rezultātus. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc mūsu sabiedrībai ir ļoti nepieciešamas tehnikas, piemēram, terapeitiskā pozicionēšana, kas var novest pie uzlabotiem ergoterapijas rezultātiem priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem.

Fons

Neonatālās intensīvās terapijas nodaļa (NICU) ir augstas stresa vide ar vairākiem skaļiem vides faktoriem, tostarp skaņu un gaismu. NICU var būt pārāk liela vide zīdaiņiem un aizbildņiem, kas var radīt izaicinājumus tipiskai priekšlaicīgi dzimušo zīdaiņu attīstībai.

Lielākā daļa zīdaiņu, kas tiek uzņemti NICU, ir priekšlaicīgi dzimuši, kas nozīmē, ka viņi ir dzimuši pirms 37 grūtniecības nedēļām vai sver mazāk par 2,5 kg vai viņiem ir citas veselības problēmas, kas prasa specializētu aprūpi. ASV gandrīz puse miljona zīdaiņu piedzimst priekšlaicīgi, un daudziem no viņiem ir arī zems dzimšanas svars.

Priekšlaicīgas dzimšanas ilgtermiņa sekas ietver smadzeņu attīstības, kognitīvo spēju, izglītības sasniegumu un sociāli emocionālās uzvedības atšķirības. Daudzi no šiem riskiem var būt saistīti ar stresu izraisošo NICU vidi un inkubatora stacionāro raksturu. NICU vide padara pašregulāciju ārkārtīgi grūtu priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem. Bez pašregulācijas šie zīdaiņi demonstrē neorganizētu uzvedību un neizturīgas sāpes, kas palielina stresu un līdz ar to samazina viņu spēju attīstīties tipiski. Vairākas iejaukšanās, kas aprakstītas šajā pētījumā, piemēram, āda-ādas kontakts (SSC) vai kenguru aprūpe (KC), dažādas pozicionēšanas metodes (supīns, laterāls, uz vēdera) un ierīces, kā arī vecāku iesaistīšana, visas ir paredzētas, lai palielinātu autonomo regulāciju un rezultātā veicinātu veselīgu smadzeņu un motorisko attīstību.

NICU stacionārais raksturs arī var kavēt veselīgu attīstību, jo bieži rodas galvas saplacināšanās un trūkst cilvēka pieskāriena, kas bieži notiek ilgstošas inkubatora lietošanas laikā. Vairākas iejaukšanās, ko apraksta šajā pārskatā iekļautie pētījumi, darbojas, lai novērstu vai koriģētu galvas saplacināšanu ap 32-35 grūtniecības nedēļu vecumu. Šie saplacināšanas apstākļi ir ļoti svarīgi koriģēt to potenciālās ietekmes dēļ uz izstiepšanas prasmēm, mugurkaula ekstenzoru un lāpstiņas retraktoru saspringumu un asimetrisku motorisko attīstību. Viduslīnijas pozicionēšanas rīki un galvas veidošanas kausi var palīdzēt novērst šīs konkrētās problēmas, un tādas metodes kā āda-ādas kontakts un vecāku pieskāriens palīdz novērst problēmas, kas saistītas ar cilvēka kontakta trūkumu.

Pozicionēšanas ietekme uz priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem ir svarīga pareizai attīstībai un ietekmē ilgtermiņa dalību. Priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem ir vāji muskuļi, kas rada grūtības veicināt kustību pret gravitāciju un negatīvi ietekmē kustību modeļus. Nepareiza pozicionēšana var ietekmēt augšējo un apakšējo ekstremitāšu kustības, ietekmēj

 

Originals raksts 

https://scholarworks.indianapolis.iu.edu/server/api/core/bitstreams/cd7825ed-1e5f-479b-bf10-5e7ced8b7953/content

Vairāk rakstu no Mediķiem