Статьи Пожертвовать Ежемесячное пожертвование Как помочь Родителям Феям LV RU EN
Назад

Galvenie intensīvās terapijas termini priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecākiem

Toņa Gņotova

Kad jūsu bērns atrodas jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā (JITN), jūs saskaraties ar daudziem jauniem terminiem un tehnoloģijām. Izpratne par šiem terminiem palīdzēs jums labāk orientēties ārstēšanas un aprūpes procesā. Šeit ir daži no galvenajiem tehniskajiem terminiem, ar kuriem var saskarties vecāki JITN

1. Inkubators (kuvēze)
Inkubators ir īpaša ierīce, kas nodrošina optimālus apstākļus priekšlaicīgi dzimušo bērnu dzīvei un attīstībai. Tas uztur pastāvīgu temperatūru, mitrumu un aizsargā bērnu no infekcijām.

2. Dzīvības pazīmju monitors
Dzīvības pazīmju monitors ir ierīce, kas uzrauga svarīgus bērna stāvokļa parametrus, piemēram, sirdsdarbības ātrumu, elpošanu, skābekļa līmeni asinīs un asinsspiedienu. Šie dati palīdz medicīnas personālam savlaicīgi reaģēt uz izmaiņām bērna stāvoklī.

3. Pulsoksimetrs
Pulsoksimetrs ir ierīce, kas mēra skābekļa līmeni asinīs un sirdsdarbības ātrumu. Pulsoksimetra sensors parasti tiek piestiprināts pie bērna pirksta vai pēdas.

4. Mākslīgā plaušu ventilācija (MPV)
MPV ir metode, kurā tiek izmantota ierīce, lai nodrošinātu mehānisku plaušu ventilāciju. Tas ir nepieciešams bērniem, kuri nevar paši elpot vai kuriem ir nopietnas elpošanas problēmas. MPV var būt invazīva (caur caurulīti trahejā) vai neinvazīva (caur masku).

5. CPAP (nepārtraukts pozitīvs elpceļu spiediens)
CPAP ir ventilācijas metode, kurā tiek nodrošināts pastāvīgs gaisa spiediens elpceļos, lai novērstu to sašaurināšanos un uzlabotu elpošanu. Tas bieži tiek izmantots priekšlaicīgi dzimušo bērnu ar nelielām elpošanas problēmām atbalstam.

6. Ultraskaņas izmeklējums (USI)
USI ir attēlveidošanas metode, kas tiek izmantota, lai novērtētu bērna iekšējos orgānus un audus. USI var veikt, lai pārbaudītu smadzenes, sirdi, nieres un citus orgānus, lai atklātu iespējamas problēmas.

7. Zondēta barošana
Zondēta barošana ir metode, kurā barība tiek piegādāta tieši bērna kuņģī caur plānu caurulīti (zondi), kas ievietota caur degunu vai muti. Šī metode tiek izmantota, kad bērns vēl nevar pats zīst vai norīt.

8. ntravenoza ievadīšana (IV)
Intravenoza ievadīšana ir metode, kurā šķidrumi, barības vielas un zāles tiek ievadītas tieši asinsritē caur vēnu. Šim nolūkam tiek izmantota īpaša adata vai katetrs, kas ievietots vēnā.

9. Fototerapija
Fototerapija ir ārstēšana, kurā tiek izmantota gaisma, lai samazinātu bilirubīna līmeni jaundzimušā asinīs. Īpašas lampas vai gaismas segas palīdz sadalīt bilirubīnu, kas novērš dzelti.

10. Enterālā un parenterālā barošana
Enterālā barošana ir barošana caur kuņģa-zarnu traktu (piemēram, caur zondi), savukārt parenterālā barošana ir barības vielu ievadīšana tieši asinsritē (piemēram, caur vēnu). Šīs metodes tiek izmantotas, lai nodrošinātu pietiekamu uzturu priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem.

11. Kenguru metode (ādas-ādas kontakts)
Kenguru metode ir jaundzimušā aprūpes metode, kurā bērns tiek novietots uz vecāku krūtīm, nodrošinot ādas-ādas kontaktu. Šī metode palīdz uzturēt bērna ķermeņa temperatūru, uzlabo elpošanu un veicina emocionālo saikni starp vecāku un bērnu.

Izpratne par šiem terminiem palīdzēs jums labāk sadarboties ar medicīnas personālu un aprūpēt savu mazuli. Ja jums ir kādi jautājumi vai kaut kas nav skaidrs, nevilcinieties lūgt paskaidrojumus ārstiem un medmāsām.

Еще статьи из Родителям